LEVENSDUUR VAN STEIGERHOUT.

HOE LANG GAAT EEN MEUBEL VAN STEIGERHOUT BUITEN MEE?

Onbehandeld buiten is de levensduur ongeveer 7-10 jaar.
In een grasveld met vol grondcontact zal het de 5 jaar niet halen
Binnen of onder een overkapping is de levensduur zo goed als onbeperkt houdbaar :)

Beitsen verlengd de levensduur, met jaren, het moet wel om de paar jaar herhaald worden. 13 tot 15 jaar buiten komt voor, deze zijn dan wel schoon gehouden en om de paar jaar gebeitst. Slecht of geen onderhoud kan de levensduur verkorten.

Het grootste probleem komt van onderaf, hout heeft als eigenschap om zich vol te zuigen met vocht als het de kans krijgt.
Als een steigerhout meubel contact maakt met een natte ondergrond, dan zuigt het zich vol, het duurt dan weer een paar dagen tot het droog is, zeker in de winter met vochtige dagen.

Mogelijke oplossing is om een meubel iets van de grond te halen in de winter, zodat het geen contact maakt met de grond en de wind er onderdoor kan. Als het meubel op een vlonder of goed afwaterende ondergrond staat, dan is dit uiteraard niet van toepassing.


ONDERHOUD VAN EEN ONBEHANDELD STEIGERHOUTEN MEUBEL BUITEN.

Om een meubel te onderhouden, is het vooral belangrijk dat het schoon blijft, bladeren die er tegen waaien en vochtig worden/blijven geeft kans op te lang nat blijven.
In het voorjaar de groene aanslag verwijderen met water, een borstel en eventueel wat groene zeep.
 

MAG STEIGERHOUT NAT WORDEN?

Nat worden is op zich geen probleem, nat blijven wel (te lang). Belangrijk is dat het goed kan luchten / ventileren om het vocht weer kwijt te raken. 

ZET OF KRIMPT MIJN STEIGER-HOUTEN MEUBEL?

Ja steigerhout is een natuurproduct, je nieuwe steiger-houten bank zal heb gedurende de eerste maand zeker zetten. De planken kunnen uitzetten door de vochtigheid maar kunnen evengoed krimpen door de warmte. Dit is normaal, je moet rekening houden dat de tegen elkaar geplaatste planken na verloop van tijd (dit kan door de zon redelijk snel) kieren zal krijgen. Als de bank onbehandeld is en veel in de regen staat worden de planken na verloop van tijd ook grijs. 

 

Diverse behandelingen van steigerhouten meubels

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Een steigerhouten bank in natuurlijke planken of iets eigentijds trendy? Er zijn heel wat verschillende

afwerkingen mogelijk bij onze banken, lounges en keukens. 

beitsen 

Eerst en vooral raden we aan om elk meubel te behandelen tegen regen en zonneschijn met een gekleurde of kleurloze beits, dit zorgt ervoor de de levensduur aanzienlijk verlengd. We behandelen onze meubels meestal in een gekleurde beits naar uw keuze en vervolgens leggen we hierover een kleurloze en UV afstotende laag die ervoor zorgt dat uw meubel geen water opneemt en niet verkleurd van de zon.

Vergrijsd of verouderd steigerhout 

We bieden ook hout aan die uit de fabriek verouderd of vergrijsd werd. Deze planken heb een grijs/zwarte look en zijn ook beter weersbestendig dan nieuwe planken hoekbank ASWAN in onze rubriek lounges en banken is hier een voorbeeld van. Ook hier is het aangeraden om een kleurloze beits-laag als nabehandeling te doen.

Gebruikt of gebrand steigerhout

We hebben ook de mogelijkheid tot het leveren van gebruikt steigerhout, deze werden reeds op echte stellingen en in de bouw gebruikt. Aan deze planken hangen dus resten van cement en bouwstof maar er kunnen evengoed nagels en nagelstrips op bevestigd zijn! Het gebrande steigerhout gebruiken we meestal als onderdeel van een tafelblad of keuken om extra opvallend te zijn. Beide soorten moeten nadien worden gefixeerd met een kleurloze coating om plekken en vuil aan andere voorwerpen te voorkomen.